UPTET
UPTET admit card Exam Date

अंग्रेजी/ Language – II : ENGLISH Answer key//UPTET exam paper 23 January 2024 – Paper 1

UPTET exam paper 23 January 2024 – Paper 1

भाग – III/PART – III
भाषा – II : अंग्रेजी/ Language – II : ENGLISH

61. Which of the following alternatives is grammatically correct ?
(1) All these man are gentle.
(2) All this men are gentle.
(3) All these men are gentle.
(4) All these mans are gentle.

Answer – 3
Hide Answer

62. Fill in the blank with appropriate preposition :
He came to me ______ midnight.
(1) on
(2) at
(3) in
(4) upon

Answer – 2
Hide Answer

63. Which of the following sentence does not have an adjective clause ?
(1) I met him where he lived.
(2) I love the man who is truthful.
(3) The man who is truthful is loved by all.
(4) I met him in Prayagraj which is a holy city.

Answer – 1
Hide Answer

64. Fill in the blank with correct preposition :
He is junior _____ me.
(1) with
(2) from
(3) than
(4) to

Answer – 4
Hide Answer

65. Fill in the blank with correct conjunction :
Either he is mad _____ he feigns madness.

(1) nor
(2) so
(3) and
(4) or

Answer – 4
Hide Answer

66. Which of the following sentences is in Passive voice ?
(1) Some boys were helping the wounded man.
(2) The teacher scolded him for being late.
(3) Someone may steal the bicycle.
(4) My watch was lost.

Answer – 4
Hide Answer

67. Which of the following alternatives is the correct passive voice form of the following sentence ?
“Do it
(1) It will be done
(2) It is done
(3) It be done
(4) Let it be done

Answer – 4
Hide Answer

68. Which of the following words is plural ?
(1) Analysis
(2) Crisis
(3) Index
(4) Criteria

Answer – 4
Hide Answer

69. Which of the following nouns is in plural ?
(1) electronics
(2) mice
(3) news
(4) billiards

Answer – 2
Hide Answer

70. He was an orphan and lived with his uncle.
In the above given sentence identify the gender of the word ‘orphan’.
(1) Common Gender
(2) Feminine Gender
(3) Masculine Gender
(4) Neuter Gender

Answer – 1
Hide Answer

71. Point out the sentence which is in past perfect tense.
(1) We were listening to the radio all evening.
(2) I had written my letter before he arrived.
(3) He studied many hours everyday.
(4) It was getting darker.

Answer – 2
Hide Answer

72. Fill in the blanks with the correct article :
Neil Armstrong was _____ first man to walk on ____ moon.
(1) the, the
(2) an, the
(3) a, the
(4) an, a

Answer – 1
Hide Answer

73. Fill in the blank in the following sentence :
The teacher has been teaching for ____ hour.
(1) two
(2) an
(3) a
(4) three

Answer – 2
Hide Answer

74. Add the right suffix to pluralize the word
‘Ox’.
(1) – ies
(2) – es
(3) – en
(4) – s

Answer – 3
Hide Answer

75. Change the word ‘grow’ into a noun by adding one of the suffixes given below.
(1) – s
(2) – th
(3) – ing
(4) – n

Answer – 2

76. In which of the following sentences is the subject of verb a feminine gender noun ?
(1) All the young men have arrived.
(2) All the male members have arrived.
(3) All the female members have arrived.
(4) All the old men have arrived.

Answer – 3
Hide Answer

77. The method of teaching in which the teacher tries to establish a link between the foreign language word and the object without the interference of the learner’s mother tongue is called
(1) the bilingual method
(2) the structural method
(3) the direct method
(4) the grammar-translation method

Answer – 3
Hide Answer

78. If you are testing your students’ comprehension of written English, you are testing their understanding of what they have just
(1) listened to
(2) read
(3) written
(4) spoken

Answer – 2
Hide Answer

79. Choose the correct sentence :
(1) Please listen towards your teacher.
(2) Please listen your teacher.
(3) Please listen to your teacher.
(4) Please listen of your teacher.

Answer – 3
Hide Answer

80. Find out the correct sentence/sentences :
(1) Both of the above
(2) I am not believing him.
(3) I don’t believe him.
(4) None of the above

Answer – 3
Hide Answer

81. Which of the following words is not a co-ordinating conjunction ?

(1) if
(2) but
(3) and
(4) for

Answer – 1
Hide Answer

82. Fill in the blanks with appropriate prepositions :
His thirst_____ knowledge left him no leisure __ anything else.
(1) on, on
(2) at, at
(3) by, by
(4) for, for

Answer – 4
Hide Answer

83. The word ‘fast in the sentence
He is a fast writer’ is
(1) an adverb
(2) a noun
(3) a conjunction
(4) an adjective

Answer – 4
Hide Answer

84. Which of the following is not a simple sentence ?
(1) She reads what she likes.
(2) She does not know good manners.
(3) I have a very costly book in my house.
(4) He is a man of great knowledge.

Answer – 1
Hide Answer

85. The sentence
‘He will be playing the piano in the concert day after tomorrow’ is in
(1) Future Imperfect Tense
(2) Present Indefinite Tense
(3) Future Indefinite Tense
(4) Future Perfect Continuous Tense

Answer – 1
Hide Answer

Direction : Read the passage given below and answer the Question Nos. 86 and 87 given below. rach question is followed by four answers only me of which is correct. You have to choose that correct answer.
To forgive an injury is often considered to be a nion of weakness ; it is really a sign of strength. It is easy to allow oneself to be carried away by resentment and hate into an act of vengeance
but it takes a strong character to restrain those natural passions. The man who forgives an injury proves himself to be superior of the man who wronged him, and puts the wrong-doer to shame. Forgiveness may even turn a foe into a friend. So mercy is the noblest form of revenge.

86. The word strength is a
(1) Abstract noun
(2) Material noun
(3) Common noun
(4) Collective noun

Answer – 1
Hide Answer

87. One who does not take revenge is
(1) a foolish man
(2) a strong man
(3) a weak man
(4) a foe

Answer – 2
Hide Answer

Direction: Read the following poem and answer the questions set below it. (Question Nos. 88 and 89) She dwelt among the untrodden ways Beside the spring of Dove ; A maid whom there were none to praise And very few to love. A violet by mossy stone Half-hidden from the eye ! Fair as star when only one is shining in the sky

88. What is the meaning of the word untrodden’ ?
(1) Hidden
(2) Explored
(3) Unexplored
(4) Explicit

Answer – 2
Hide Answer

89. Identify the correct figure of speech used in the second stanza.
(1) Alliteration
(2) Pun
(3) Metaphor
(4) Simile

Answer – 4
Hide Answer

90. Which of the following sentence/ sentences is/are correct ?
(A) There is few hope of his recovery.
(B) He showed few concern for his nephew.
(C) He showed little mercy to the vanquished.
(1) (A), (B) and (C)
(2) Only (C)
(3) Only (A)
(4) None of the above

Answer – 2

B.L Rakhla

we provides free educational & employment information to help job seekers.