UPTET 2022 Question Paper 1 & 2, Answer Key pdf 8th January All Subject @updeled.gov.in

UPTET- 2022 Question Paper 1 & 2, Answer Key pdf 8 January All Subject: UPTET answer key 2022 is expected to be released today on official site updeled.gov.in, UPTET Answer Key 2022 Download Check UP TET 8 January Exam Answer Key UP Teacher Eligibility Test Paper 1 2 All Sets Morning Evening shift यूपीटीईटी उत्तरकुंजी 2022

UPTET- 2022 official Answer Key 2022 out for Set A, B, C, D of Hindi,Maths,Science,Music,General Studies Paper I & II! Uttar Pradesh Basic Education Board (UP BEB) has released the 8 Januaryember Answer key  for Uttar Pradesh Public Teacher Eligibility Test.

UPTET Question Paper pdf & Answer Key 2022

डियर कैंडिडेट क्या आप UP TET 8 January Exam Answer Key डाउनलोड करना चाहते हैं या फिर अगर आप इस समय UPTET- 2022 Question Paper 1 & 2 and cut off mark चेक करना चाहते हैं तो यह आर्टिकल आपके लिए ही लिखा गया है इस आर्टिकल में हमने Uttar Pradesh Basic Education Board द्वारा आयोजित UPTET- 2022 exam question paper with solution उपलब्ध करवाया है

और साथ ही UPTET Answer Key 2022 – 2022 set -wise उपलब्ध करवाए हैं अतः सभी कैंडिडेट समय UPTET एग्जामिनेशन जो कि 22 दिसंबर को संपन्न हुई है का पूरा प्रश्न पेपर हल सहित डाउनलोड करना चाहते हैं और UPTET today exam paper in hindi pdf डाउनलोड करना चाहते हैं सभी article को ध्यान से पढ़ें

UPTET Answer Key 2022 Out for Set A, B, C, D, Download PDF

The UP TET Answer Key 2022 has been released for General Studies Paper I and II, for each set, A, B, C, D. The candidates can download the answer key can check it thoroughly.

UP TET Answer Key 2022Important Dates
Conduction of Paper 18 Jan 2022
The releasing of Answer Key pAPER 1 same day( unofficial)
Candidates can raise the objection fromjan 2022
Releasing of final answer keyfeb/march 2022

Final Answer Key:

  • Hindi,Maths,Science,Music Paper I – Set A | Set B | Set C | Set D
  • Hindi,Maths,Science,Music Paper I – Set A | Set B | Set C | Set D

Provisional Answer Key:

  • Hindi,Maths,Science,Music Paper I –Set A | Set B | Set C | Set D
  • Hindi,Maths,Science,Music Paper I – Set A | Set B | Set C | Set D

How to download UPTET Answer Key 2022 ?

To download/check your exam answer key, you need to follow the steps:

  • First of all visit on official site “http://updeled.gov.in
  • Click on the “Student Corner link”
  • Select the the “Answer key link”
  • Choose your Paper Code
  • Click on download button
  • Click the save button to download pdf
  • Save PDF file on your PC/Mobile
  • Open PDF file to check result
UPPSC PCS ACF RFO Answer Key 2022 – Important Link
Official Website
www.uppsc.up.nic.in
View Answer Key
Link
Result Update
link

1. Kohler wanted to prove that learning is

(1) a situation in which individuals are superior to animals

(2) an autonomous random activity

(3) cognitive operation

(4) the perception of different parts of the situation

Answer: (4)

2. From where to start in order to learn any new language?

(1) Association between letters and words

(2) Formation of sentences

(3) Formation of words

(4) None of the above

Answer: (1)

3. Which type(s) of students is/ate included in inclusive class?

(1) Only specific students

(2) General and specific students

(3) Only general students

(4) Mulblinguistic and gifted students

Answer: (2)

4. From the following, which term defines the mathematics related learning disability?

(1) Dystopia

(2) Dyslexia

(3) Dyscalculia

(4) None of the above

Answer: (3)

5. Successful inclusion needs

(1) lack of capacity building

(2) no involvement of parents

(3) segregation

(4) sensitization

Answer: (4)

6. Which of the following is not the element of emotion?

(1) Behavioural

(2) Physical

(3) Cognitive

(4) Sensory

Answer: (2)

7. Which is the correct sequence of cognitive domain?

(1) Knowledge-Application-Comperhension-Analysis-Synthesis-Evaluation

(2) Evaluation-Application-Analysis-Synthesis-Comprehension Knowledge

(3) Evaluation-Synthesis-Analysis-Application-Comprehension-Knowledge

(4) Knowledge-Comprehension-Application-Analysis-Synthesis-Evaluation

Answer: (4)

8. Which of the following is not a quality of good teaching?

(1) Autocratic

(2) Democratic

(3) Sympathetic

(4) Desirable information provider

Answer: (3)

9. Expectancy theory of motivation has been given by

(1) Victor Vroom

(2) Maslow

(3) Herzberg

(4) Skinner

Answer: (1)

10. To which family advance organizer model is related with?

(1) Personal

(2) Social interaction

(3) Information processing

(4) Behaviour modification

Answer: (4)

11. Which is useful in the transformation of skills?

(1) Skills transformation is a journey, not a destination

(2) Linear Programme

(3) Branching Programme

(4) Preparation and acquisition

Answer: (3)

12. Which one is not the maxim of teaching from the following?

(1) From simple to complex

(2) From indefinite to definite

(3) From seen to unseen

(4) From deduction to induction

Answer: (4)

13. First step of microteaching cycle is

(1) feedback

(2) teaching

(3) planning

(4) introduction

Answer: (3)

14. Which of the following is included in the teaching of understanding level?

(1) Abstraction

(2) Application

(3) Comparison

(4) Exploration

Answer: (2)

15. For educational reforms effective decentralization is possible by

A. greater involvement of cluster and block resource centres

B. availability of local resource person

C. resource and reference material for the use of teachers

Choose the correct answer

(1) A and C

(2) A and B

(3) B and C

(4) A, B and C

Answer: (4)

16. A student is reading, someone called him by name. By which sensation he (student) will respond from the following?

(1) Visual sensation

(2) Tactual sensation

(3) Auditory sensation

(4) Perceptual sensation

Answer: (2)

17. What is the age of preoperational stage in Piaget theory?

(1) Four to eight years

(2) Birth to two years

(3) Two to seven years

(4) Five to eight years

Answer: (3)

18. Which of the following is not characteristic of intellectual development of later childhood?

(1) Operational planning of career

(2) High Interest in Science fiction

(3) Increased logical power

(4) End of Imaginary fears

Answer: (1)

19. Which of the following psychologists is associated with language development?

(1) Pavlov

(2) Bennet

(3) Chomsky

(4) Maslow

Answer: (3)

20. Thorndike proved his theory titled

(1) cognitive learning

(2) trial and error learning

(3) sign learning

(4) space learning

Answer: (2)

21. Gang age associated with age and delayed development is

(1) 16-19 years and morality

(2) 3-6 years and language

(3) 8-10 years and socialization

(4) 16-19 years and cognitive

Answer: (3)

22. Which of the following Is the third stage of cognitive development according to Piaget?

(1) Formal operational stage

(2) Pre-operational stage

(3) Concrete operational stage

(4) Sensory motor stage

Answer: (3)

23. Which is not included in psychological factors that contribute in learning from the following?

(1) learning desire

(2) Motivation

(3) Interest

(4) Nature of content

Answer: (4)

24. Which of the following is a social value?

(1) Altruism

(2) Primary goal

(3) Instinct

(4) Aggression need

Answer: (1)

25. Backward exploration and means-end analysis are examples of which of the following

(1) Heuristics

(2) Algorithms

(3) Mental sets

(4) Functional Fixedness

Answer: (2)

26. “Curves of learning give graphic representation of the amount, rate and limit of improvement brought about by practice.” Who said it?

(1) Skinner

(2) Ross

(3) Ebbinghaus

(4) M. L. Bigge

Answer: (3)

27. Which one is not included in Thorndike’s primary laws of learning from the following?

(1) Law of associative shifting

(2) Law of exercise

(3) Law of effect

(4) law of readiness

Answer: (1)

28. Conditioned response theory lays emphasis on conditioning of

(1) reasoning

(2) behaviour

(3) thinking

(4) motivation

Answer: (2)

29. The other name of operant conditioning is

(1) contiguous conditioning

(2) instrumental conditioning

(3) classical conditioning

(4) trace conditioning

Answer: (2)

30. Which of the following is not a characteristic of learning?

(1) Learning is directly observed

(2) Learning is a relatively permanent change in behaviour

(3) Learning is a growth of organism

(4) Learning is a goal directed process

Answer: (3)

Part II: Language I Hindi

31. कवि और उसकी रचना का कौन-सा जोड़ा सही नहीं है?

(1) शिवराज भूषण–भूषण

(2) शब्द रसायन—देव

(3) परिमल—सूर्यकांत त्रिपाठी “निराला’

(4) उद्धव शतक – भारतेन्दु हरिश्चंद्र

Answer: (4)

32. लेखक और उसकी कृति के युग्म में कौन-सा युग्म गलत है?

(1) बोल्गा से गंगा – राहुल सांकृत्यायन

(2) सूरज का सातवाँ घोड़ा – धर्मवीर भारती

(3) आर्यों का आदि देश – डॉ सम्पूर्णानंद

(4) दर्शन दिग्दर्शन – रामचंद्र शुक्ल

Answer: (4)

33. विराम-चिह्न की दृष्टि से कौन-सा वाक्य अशुद्ध है?

(1) वह ईमानदार, परिश्रमी, कर्मठ और मृदुभाषी है।

(2) उसके पास धन-वैभव, नौकर-चाकर आदि सभी कुछ था।

(3) हाँ मेरा यही विचार है।

(4) आप हमारे घर आना चाहते हैं, तो आइए; ठहरना चाहते हैं, तो ठहरिए।

Answer: (3)

34. कौन-सा शब्द भिन्न अर्थ और प्रकृति का है?

(1) चिरंतन

(2) शाश्वत

(3) सनातन

(4) अधुनातन

Answer: (4)

35. ‘अर्वाचीन’ शब्द का विलोम होगा:

(1) प्राचीन

(2) अद्यतन

(3) अधुनातन

(4) सनातन

Answer: (1)

36. व्याकरण की दृष्टि से कौन-सा शब्द अशुद्ध है?

(1) विरहणी

(2) गृहिणी

(3) विभीषण

(4) जगद्गुरु

Answer: (1)

37. निम्न में से कौन-सा युग्म गलत है?

(1) लुटिया डूबना – सारा काम चौपट होना

(2) सब्ज बाग दिखलाना–हरा-भरा करना

(3) मुट्ठी गरम करना—रिश्वत देना

(4) माई का लाल – साहसी व्यक्ति

Answer: (2)

38. मेरी भव बाधा हरौ, राधा नागरि सोय।

जातन की झाँई परै, स्याम हरित दुति होय ।।

उपर्युक्त दोहे में कौन-सा अलंकार है?

(1) अन्योक्ति

(2) यमक

(3) श्लेष

(4) रूपक

Answer: (3)

39. ‘गौशाला’ में कौन-सा समास है?

(1) तत्पुरुष

(2) द्वंद्व

(3) बहुव्रीहि

(4) द्विगु

Answer: (1)

40. “देशभक्ति’ में कौन-सा समास है?

(1) द्वंद्व

(2) कर्मधारय

(3) तत्पुरुष

(4) द्विगु

Answer: (3)

41. ‘प्रागैतिहासिक’ में किस उपसर्ग का प्रयोग है?

(1) प्राक्

(2) प्राग

(3) प्रा

(4) प्रागैति

Answer: (1)

42. ‘तुलसीदास’ किसकी कविता है?

(1) मुक्तिबोध

(2) अज्ञेय

(3) हरिवंशराय बच्चन

(4) सूर्यकांत त्रिपाठी निराला

Answer: (4)

43. ‘बहिष्कार’ का संधि-विच्छेद क्या है?

(1) वहिः + ष्कार

(2) बहिष् + अकार

(3) बहिः + कार

(4) बहिर् + कार

Answer: (3)

44. ‘वैदेही वनवास’ किसकी रचना है?

(1) अयोध्या सिंह उपाध्याय ‘हरिऔध’

(2) रामधारी सिंह ‘दिनकर’

(3) मैथिलीशरण गुप्त

(4) श्रीधर पाठक

Answer: (1)

45. निम्न में से पुल्लिंग शब्द का चयन कीजिये:

(1) पहिया

(2) लिखावट

(3) पखावज

(4) मँझदार

Answer: (1)

निर्देश (प्रश्न सं० 46 और 47) : दिए गए गद्यांश को पदक निम्नलिखित प्रश्नों के सही विकल्प छाँटिए। स्पष्टता, आत्मविश्वास, विषय की अच्छी पकड , प्रभावशाली भाषा में अपने विचारों और भावनाओं को करना ही सम्प्रेषण-कला है, जो निरंतर अभ्यास से निखारी सकती है। एक दिन में कोई अच्छा वक्ता नहीं बन सकता ? भाषा पर अनायास ही किसी की पकड़ नहीं हो पाती। अभ्यास से स्वामी विवेकानंद ने जिस सम्प्रेषण-कला का विक किया था, उसने विश्वधर्म-सम्मेलन में लाखों अमेरिका-निवासियों को चकित और मोहित कर दिया था।

46. सम्प्रेषण-कला क्या नहीं है?

(1) अलंकरण

(2) आत्म-विश्वास

(3) प्रभावशाली भाषा

(4) विचारों और भावनाओं को व्यक्त करना

Answer: (1)

47. सम्प्रेषण-कला का विकास किससे होता है?

(1) अभ्यास

(2) भाषण

(3) अनायास

(4) विषय की अच्छी पकड़

Answer: (1)

48. निम्न में संयुक्त व्यंजन कौन-सा नहीं है?

(1) य

(2) क्ष

(3) त्र

(4) ज्ञ

Answer: (1)

49. ‘मृत्युंजय’ पद में कौन-सा समास है?

(1) द्विगु

(2) कर्मधारय

(3) बहुव्रीहि

(4) द्वंद्व

Answer: (3)

50. ‘अलंकार’ में किस उपसर्ग का प्रयोग है?

(1) अल्

(2) अल

(3) अलन्

(4) अलम्

Answer: (4)

51. यह पुस्तक किसकी है? में रेखांकित शब्द का पद-परिचय दीजिए :

(1) सार्वनामिक विशेषण (पुस्तक विशेष्य), एकवचन, स्त्रीलिंग

(2) सर्वनाम, एकवचन, स्त्रीलिंग

(3) गुणवाचक विशेषण (पुस्तक विशेष्य), एकवचन

(4) सम्बोधन अव्यय

Answer: (1)

52. ‘विश्लेषण’ शब्द का विलोम होगा:

(1) विवेचन

(2) संश्लेषण

(3) व्याख्या

(4) विभाजित

Answer: (2)

53. जिनका उच्चारण ऊपर के दाँतों पर जीभ लगाने से होता है, उसे क्या कहते हैं?

(1) कंठ्य

(2) दन्त्य

(3) मूर्धन्य

(4) अनुनासिक

Answer: (3)

54. निम्नलिखित में से ‘ऊष्म व्यंजन’ कौन-से हैं?

(1) श-ष-स

(2) अ-ब-स

(3) च-छ–ज

(4) य–र–ल

Answer: (1)

55. ‘अत्यधिक’ का विलोम क्या है?

(1) अत्यल्प

(2) अत्याधिक

(3) अनधिगत

(4) अनधीन

Answer: (1)

56. ‘ऋत’ का विलोम क्या है?

(1) अनृत

(2) वक्र

(3) विकीर्ण

(4) अनैक्य

Answer: (1)

57. ‘संकल्प’ शब्द में उपसर्ग बताइए:

(1) सम्

(2) सक

(3) सन

(4) संक

Answer: (1)

58. मुझसे खड़ा भी हुआ नहीं जाता। इस वाक्य का वाच्य

होगा :

(1) भाववाच्य

(2) कर्मवाच्य

(3) कर्तृवाच्य

(4) अन्य

Answer: (1)

59. तद्भव और उसके तत्सम का कौन-सा मेल गलत है?

(1) लौंग लवंग

(2) आँत–अंत्र

(3) लुनाई–लावण्यता

(4) आयसु-आदेश

Answer: (3)

60. लेखक और उसकी रचना का कौन-सा जोड़ा गलत है?

(1) संस्कृति के चार अध्याय-रामधारी सिंह ‘दिनकर’

(2) रसज्ञ-रंजन–आचार्य महावीर प्रसाद द्विवेदी

(3) स्कन्दगुप्त- लक्ष्मीनारायण मिश्र

(4) अशोक के फूल–आचार्य हजारी प्रसाद द्विवेदी

Answer: (3)

Part – III: Language II ENGLISH

61. What is the main purpose of poetry recitation in a language classroom?

(1) To pm their opinions about poem

(2) To know the historical background of the poem

(3) To enjoy and appreciate the poem

(4) To become aware of the poet and his / her work

Answer: (3)

62. Fill in the blanks with the correct article yesterday I saw______ European riding on elephant

(1) a, a

(2) the, the

(3) a, an

(4) a, the

Answer: (3)

63. Choose the Correct Sentence

(1) Please describe of the story.

(2) Please describe about the story.

(3) Please describe the story.

(4) Please describe to the story.

Answer: (3)

64. Fill in the blank with preposition:

A prisoner was accused_______murder

(1) to

(2) of

(3) for

(4) off

Answer: (2)

65. The antonym of innocent is

(1) active

(2) clever

(3) ignorant

(4) guilty

Answer: (4)

66. The synonym of ‘significant’ is

(1) efficient

(2) prominent

(3) magnificent

(4) important

Answer: (4)

67. Which one of the following words can be made plural by adding a suffix in

(1) Max

(2) Box

(3) Tax

(4) Ox