TNTET Model Question Paper 2021-22 Questions With Answers PDF Free Download

tntet question paper 2021 pdf download, tntet question paper 2022 pdf download, tntet question paper 2 2019 pdf download, tntet question paper 2021 pdf download, tntet previous year question paper 2019, tntet model question paper 2020, tntet question paper 2017 pdf

TNTET Model Question Paper

To crack Tamil Nadu Teacher Eligibility Test, candidates need to practice some latest and important TNTET Questions that are given in the TNTET Model Question Paper. Candidates can download TNTET Question Paper with Answer in free through the below provided direct links.

Best Books For TNTET- Check Now

Through TNTET Previous Year Question Papers with Answers PDF, you will get to know the structure of the exam and the weightage of the questions asked at the time of TN TET Exam. Comprehend this page to get TNTET Model Question Paper 2021 conveniently.

Download TNTET Previous Year Question Papers PDF:

Tamil Nadu Teacher Eligibility Test is conducted every year for the students who want make their career as a govt. teacher. To get qualified in the Tamil Nadu TET 2021 Exam, candidates must start their preparation according to the TNTET Previous Year Question Papers.

Some last year’s Tamil Nadu TET questions with solution are framed below on this page of www.goldeneraeducation.com for the intention to help the appearing candidates.  You may go through below provided TNTET Model Question Paper 2021 to get to know the latest exam format and their level of difficulty.

TNTET 2021 Important Dates:

Events TNTET 2021 Dates
TNTET Notification 2021 Release Date 01st Week of July 2021
TNTET 2021 Apply Online Starting Date 01st Week of July 2021
TNTET Application Form 2021 Last Date 01st Week of August 2021
Last Date to Pay Fee 01st Week of August 2021
TNTET Admit Card 2021 Release Date 10-15 Days Before Exam Date
TNTET 2021 Exam Paper-I (D.T.Ed) 06-10-2021
TNTET 2021 Exam Paper-II (B.Ed) 07-10-2021
TNTET Result Date Update Soon

Download TNTET Model Question Papers PDF

Tamil Download PDF
English Download PDF
Maths Download PDF
Social Science Download PDF
Child Development Download PDF
 Others Download PDF

TNTET model questions for paper 1 free PDF download

TN TET previous question papers with answers PDF for paper 2

TNTET Model Question Paper

TNTET Questions with Answers

Ques1. With the frequent use of brain storming method the teacher develops

  1. Creativity
  2. Intelligence
  3. Perception
  4. Memory

Answer: 1.

Ques2. Period of fluctuation of attention is

  1. 5 – 20 Seconds
  2. 10 – 15 Seconds
  3. 3 – 25 Seconds
  4. 7 – 10 Seconds

Ans: 1.

Ques3. The concept of developmental task was first used by

  1. Herbart
  2. Bruner
  3. Hull
  4. Havighurst

Ans:4

Ques4. Peer group is formed by

  1. Teacher + Controlled Environment
  2. Parents + Independent Environment
  3. Society + Controlled Environment
  4. Unexpected + Independent Environment

Ans: 3

Ques5. Hormone which regulates the carbohydrate and protein metabolism is

  1. Insulin
  2. Thyroxine
  3. Adrenaline
  4. Oxytocine

Ans: 3

Read Out: 5 Amazing Techniques to Become Quick Learner

Ques6. Fate smiles …… those who untiringly grapple with stark realities of life.

  1. with
  2. over
  3. on
  4. round

Answer: 3

Ques7. The grapes are now …… enough to be picked.

  1. ready
  2. mature
  3. ripe
  4. advanced

Answer: 3

Ques8. The small child does whatever his father was done.

  1. has done
  2. did
  3. does
  4. had done
  5. No correction required

Answer: 3

Ques9. The man to who I sold my house was a cheat.

  1. to whom I sell
  2. to who I sell
  3. who was sold to
  4. to whom I sold
  5. No correction required

Answer: 4

Ques10. Critical thinking is induced by

  1. Fore Brain
  2. Right Brain
  3. Left Brain
  4. Hind Brain

Answer: 3

Must Read: How to Study at the Last Minute for Exams

Ques11. If you smuggle goods into the country, they may be …… by the customs authority.

  1. possessed
  2. punished
  3. confiscated
  4. fined

Answer: 3

Ques12. Rohan and Rohit are twin brothers, but they do not look ……

  1. unique
  2. different
  3. likely
  4. alike

Answer: 4

Ques13. According to Piaget, Egocentrism occurs in

  1. Sensory Motor Stage
  2. Pre-Operational Stage
  3. Concrete Operational Stage
  4. Formal operational stage.

Ans: 2

Ques14. A is thrice as good as workman as B and therefore is able to finish a job in 60 days less than B. Working together, they can do it in:

  1. 20 days
  2. 22 ½ days
  3. 25 days
  4. 30 days

Answer: 2

Ques15.  The cube root of .000216 is:

  1. 06
  2. 06
  3. 77
  4. 87

Answer: 2

Ques16. A man’s speed with the current is 15 km/hr and the speed of the current is 2.5 km/hr. The man’s speed against the current is:

  1. 8.5 km/hr
  2. 9 km/hr
  3. 10 km/hr
  4. 12.5 km/hr

Answer: 3

Ques17. Two students appeared at an examination. One of them secured 9 marks more than the other and his marks was 56% of the sum of their marks. The marks obtained by them are:

  1. 39, 30
  2. 41, 32
  3. 42, 33
  4. 43, 34

Answer: 3

Ques18. Which of the following is the correct sequence in learning environment?

  1. Interest → Attention → Memory
  2. Memory → Attention → Interest
  3. Attention → Interest → Memory
  4. Memory → Interest → Attention

Ans: 1

Get Here: 5 Tips to Complete Exam on Time

Ques19. The reflex angle between the hands of a clock at 10.25 is:

  1. 180º
  2. 192 ½ º
  3. 195º
  4. 197 ½ º

Answer: 4

Ques20. The difference between simple and compound interests compounded annually on a certain sum of money for 2 years at 4% per annum is Re. 1. The sum (in Rs.) is:

  1. 625
  2. 630
  3. 640
  4. 650

Answer: 1

Ques21. The compound interest on Rs. 30,000 at 7% per annum is Rs. 4347. The period (in years) is:

  1. 2
  2. 2 ½
  3. 3
  4. 4

Answer: 1

Ques22. Suspended solid present in the waste water generated in blast furnace gas cooling and cleaning plant is removed by

  1. biological oxygen pond.
  2. radial settling tank (thickener) using coagulant (lime & ferrous sulphate).
  3. lagoons.
  4. filtration.

Answer: 2

Ques23. Persons working in cement plants and limestone quarries are more prone to disease like

  1. cancer
  2. asthma
  3. silicosis
  4. flourosis (bone disease)

Answer: 3

Ques24. Operating principle of cyclone separator is based on the action of __________ dust particles.

  1. diffusion of
  2. centrifugal force on
  3. gravitational force on
  4. electrostatic force on

Answer: 2

Read This: Power Technique to Double Your Score in Examination!

Ques25. During which of the following operating conditions of an automobile, carbon monoxide content in the exhaust gas is maximum ?

  1. Idle running
  2. Acceleration
  3. Cruising
  4. Deaccelaration

Answer: 1

Ques26. Inhalation of lead compounds present in automobile exhaust (using leaded petrol) causes

  1. blood poisoning
  2. anaemia
  3. nervous system disorder
  4. all (a), (b) & (c)

Answer: 4

Ques27. Aerodynamic noise resulting from turbulent gas flow is the most prevalent source of valve noise in fluid ilow control. It is caused due to

  1. Reynold stresses
  2. shear forces
  3. both (a) & (b)
  4. neither (a) nor (b)

Answer: 3

Ques28. The main pollutant in waste water discharged from a petroleum refinery is oil (both in free and emulsified form). Free oil is removed by

  1. biological oxygen pond.
  2. aerated lagoons.
  3. trickling filters.
  4. gravity separator having oil skimming devices.

Answer: 4

Get Here: Shortcuts to Prepare For Exam Quickly

TNTET Exam Pattern

  • Tamil Nadu Teacher Eligibility Test (TN TET) question paper will be objective type multiple choices question paper.
  • There are four suggested answers will be given in the question paper. Candidates are only tick out one write answer on your OMR answer sheet.
  • No negative marking for Tamil Nadu teacher eligibility test so candidates are benefit they can gives the answer without any hesitation.
  • There are will be two papers I & II each paper will be consist 150 questions and 150 marks. One mark fixed for one question.

TNTET Exam Pattern and Syllabus – Paper I

TNTET 2021 Exam Information Details
Mode of Exam Offline
Duration 3 hours (10 am to 1 pm)
Total number of questions 150
Type of Questions Multiple Choice Questions (MCQs) with 4 options to each questions.
Exam Sections 5
  • Child Development and Pedagogy: 30 MCQs
  • Language I (Tamil/Malayalam/Telugu/Urdu/Kannada): 30 MCQs
  • Language II (English): 30 MCQs
  • Mathematics: 30 MCQs
  • Environmental Science: 30 MCQs
  • All the sections are compulsory.
Marking Scheme 1 Mark for each correct answer No negative marking

TNTET Exam Pattern and Syllabus – Paper II

TNTET 2021 Exam Information Details
Mode of Exam Offline
Exam Day and Duration 3 hours (10 am to 1 pm)
Total number of questions 150
Type of Questions Multiple Choice Questions (MCQs) with 4 options to each question.
Exam Sections 4
  • Child Development and Pedagogy: 30 MCQs
  • Language I (Tamil/Malayalam/Telugu/Urdu/Kannada/): 30 MCQs
  • Language II (English): 30 MCQs
  • Math: 30 MCQs
  • Optional Sections
  • Mathematics and Science: 60 MCQs
  • Social Science: 60 MCQs
  • Three compulsory sections and ONE optional section in the paper 2
Marking Scheme 1 Mark for each correct answer No. negative marking

For more details related to TNTET Model Question Paper 2021 stay tuned with our web portal of www.goldeneraeducation.com